Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

'Goede ouder'-ervaring
(redactioneel 21/3)

Tot de dag voor haar plotselinge overlijden (juli 2017) was Alice van der Pas nog druk doende met het samenstellen van het derde deel van de beoogde vierdelige serie ‘Hoezo’-bundels over de beschermende factoren bij belast ouderschap. Na de solidaire samenleving en de metapositie was de ‘goede ouder’-ervaring aan de beurt. Hoe train je die antenne om het moment te grijpen waarop je ouders een hart onder de riem kunt steken zonder te vervallen in clichés (want die werken niet)?
'Goede ouder'-ervaring<br>(redactioneel 21/3)

De ‘goede ouder’-ervaring: Alice hechtte zeer aan die aanhalingstekens en dat streepje om duidelijk te maken dat deze buffer niet over ‘goede ervaringen’ gaat, maar over het intrinsieke proces dat de ouder ervaart dat hij ertoe doet, er mag zijn, ‘het’ goed doet. Een ‘goede ouder’-ervaring is namelijk niet hetzelfde als een complimentje krijgen. Het is ook niet een goede ervaring als ouder, in de categorie ‘je krijgt er zoveel voor terug’. Het is een magische buffer, de brandstof waarop ouders het volhouden, en tegelijkertijd lastig in woorden te vangen.

Alice vroeg haar auteurs om anekdotes aan te leveren die de ‘goede ouder’-ervaring illustreren. Dat leverde mooie en heel persoonlijke bijdragen op. Ondertussen worstelde ze zelf met het schijven van de inleiding (met de haar kenmerkende interpunctie):

‘ik krijg bijdragen binnen die elk opnieuw ‘vertellen’ hoe bijzonder deze buffer is:
het ontstaan, het concept, de werking ervan, de reikwijdte, de ‘power’ – en de lichtheid.

het concept is als een vlinder:
het fladdert door mijn hoofd en ik krijg het niet te pakken;
Fraiberg zegt één zin en een passieve tienermeid wordt opeens MOEDER – kan dat?
iemand hoort het tijdens een college, denkt er thuis weer even over en haar leven als moeder ziet er anders uit – kan dat??
hoe KAN een niet-eens-zo-diepe gedachte zoveel ‘power’ hebben???
– en hoe verwoord ik dat in een inleiding?’

Die inleiding en haar artikel, waarin ze het werk van Selma Fraiberg verbindt met de ‘goede ouder’-ervaring, is er nooit meer gekomen, weten we nu. In Ouderschapskennis wagen we een poging om alsnog een lampje te zetten op die ongrijpbare buffer waarbij een deel van deze editie bestaat uit artikelen die bedoeld waren voor het derde deel van de ‘Hoezo’-bundel van Alice.

Hoe mooi zou het zijn als iedereen (op school, in de kinderopvang, bij de hulpverlening, in de media en ook ouders onderling) zich in elk contact met ouders bewust is hoe je (simpel) kunt bijdragen aan zo’n ‘goede ouder’-ervaring. Je zult zien, dan hebben we in één klap de solidaire samenleving voor elkaar.

Meer lezen? Geïnteresseerd in Ouderschapskennis? Neem dan nu een abonnement!

 

Janneke van Bockel

Hoofdredacteur Ouderschapskennis
Ouderschapsdeskundige, schrijver en eigenaar van MetaMama
Mail: info@metamama.nl

 

Meer lezen? Geïnteresseerd in Ouderschapskennis? Neem dan nu een abonnement!