Voor ouderbegeleiders & opvoedondersteuners

(Gebrek aan) Verbinding
(redactioneel 20/1)

Toen ik dik tien jaar geleden te horen kreeg dat mijn oudste ‘autistiform gedrag’ vertoonde zei de kinderpsychiater: ‘Laat u het eerst eens rustig bezinken en lees links en rechts wat informatie. Dan kunt u kijken of u zich kunt vinden in mijn verhaal.’ Het was ongetwijfeld goed bedoeld maar wat heb ik me lange tijd ellendig alleen gevoeld.
(Gebrek aan) Verbinding <br>(redactioneel 20/1)


Hoe eenvoudig is het om meteen na dat adviesgesprek een afspraak voor een paar dagen later in te plannen met een ouderbegeleider? En om een setje geselecteerd informatiemateriaal mee te geven? Afijn, zo ging het niet.

Thuisgekomen google ik onmiddellijk ‘autisme’. Ik zoek en zoek maar vind geen aansluiting. Andere zoektermen geven wel definities maar het is niet wat ik zoek. Al weet ik eerlijk gezegd ook niet wat ik zoek. Dan ontdek ik een forum waar verhalen en kennis worden uitgewisseld en er gaat een wereld voor me open! Als een spons zuig ik alle informatie op. Een voor een gaan mijn vooroordelen aan diggelen en ontdek ik hoe wij intuïtief het leven van onze dochter al volgens de richtlijnen indelen. Hoezeer we ons hebben aangepast. En dat we niet alleen staan met ons geworstel.

Om te gaan snappen waarom het zo zwaar valt (waren we misschien niet geschikt voor het ouderschap?), zocht ik vervolgens een boek geschreven vanuit het ouderperspectief. De richtlijnen in de boeken over autisme zijn wel helder maar lijken vooral gericht op professionals. Mijn dochter leeft echter thuis en niet in een groep op een instelling. En ik ben (thuis) geen hulpverlener maar een moeder, dat maakt nogal uit. Alleen al omdat mijn dienst nooit afloopt en er nog meer gezinsleden zijn die aandacht vergen. Maar dat boek was er niet. Als ik op een bijscholingscursus het werk van Alice van der Pas leer kennen voelt dat als thuiskomen; er valt een jackpot aan kwartjes. Hier kan en wil ik mij mee verbinden. Vanaf dat moment is aandacht voor ouderschap mijn missie.

In dit nummer uiteenlopende artikelen die als rode draad (gebrek aan) verbinding hebben. Stuur de auteurs gerust een mailtje als je vragen of opmerkingen hebt, of wanneer je geraakt bent door wat ze schrijven. Of kom op 30 maart naar de studiemiddag ‘Maakbaar ouderschap’ (zie de rubriek Signalement), we ontmoeten onze lezers namelijk graag!

 

Janneke van Bockel
Hoofdredacteur Ouderschapskennis
ouderschapsdeskundige, eigenaar MetaMama, schrijver, directeur Stichting Ovaal
info@metamama.nl

 

Meer lezen?
Geïnteresseerd in Ouderschapskennis? Neem dan nu een abonnement!